Shakespeare la Bucureşti

Popas shakespearian la București

de cultura@romanialibera.ro , 15 aprilie 2014

Popas shakespearian la București

La sfârşitul lunii aprilie, ArCuB aduce în Capitală unul dintre cele mai aşteptate evenimente din lumea teatrului: Festivalul Internațional Shakespeare. Ajunsă la cea de-a IX-a ediție, manifestarea îi oferă publicului bucureștean prilejul de a viziona două spectacole inedite, „Miranda“ şi „Richard III“, în viziunea a doi dintre cei mai premiați regizori contemporani, Oskaras Koršunovas şi Wang Xiaoying.

În serile de 27 şi 28 aprilie, la Sala ArCuB, de la ora 19.00, Teatrul OKT / Teatrul Municipiului Vilnius (Lituania), condus de Oskaras Koršunovas, va pune în scenă reprezentația „Miranda“, o adaptare a „Furtunii“ lui Shakespeare. Văzută uneori ca o dramă socială despre „nesfârşita şi absurda luptă pentru putere“, alteori ca o zbatere a intelectualului într-o lume a mediocrității, Miranda este în sine ecoul sufletului lui Prospero, un alter-ego răzvrătit împotriva rezistenței lumii la valorile culturale, rațiunea filosofică pusă în fața pragmatismului universal. Miranda (Airida Gintautaite) şi Prospero (Darius Meskauskas) sunt două personaje aparent antagonice, create pentru a descrie lupta Rațiunii şi a Sufletului pentru acelaşi Corp. Regizorul Oskaras Koršunovas este laureat al Premiului Național pentru Artă şi Cultură din Lituania şi profesor de actorie la Academia de Muzică şi Teatru din Lituania.

În serile de 29 şi 30 aprilie, de la ora 19.00, pe scena Majestic a Teatrului Odeon, va fi prezent Teatrul Național din China cu spectacolul „Richard III,“ o adaptare a piesei cu același nume, scrisă de William Shakespeare, în viziunea regizorului Wang Xiaoying. Aşa cum l-a modelat şi autorul, Richard este întruchiparea tiranului cu sete de putere, geniu demonic, care perturbă ierarhii şi sacrifică alianțe pentru a accede la tron şi care pronunță sardonic „Eu sunt Haosul!“. Piesa lui Wang Xiaoying dezvăluie însă și o altă fațetă a insidiosului personaj, aceea de bărbat cuceritor al recent văduvitei Lady Ann. Pedepsit de pana creatorului său, protagonistul Richard III, măreț întruchipat de către regizorul chinez, fascinează, scandalizează şi revoltă publicul în fiecare reprezentație.

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare se desfăşoară sub genericul „Shakespeare al tuturor“, urmând ca, din anul 2016, când se vor împlini 400 de ani de la moartea marelui Will, ediția să poarte numele „Shakespeare pentru eternitate“.

Reclame

Despre absentul

Nula dies sine linea
Notă | Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: